Ezberliyorsa Çalışkan Bence

İfşa: Sevilay Sevim, Hemşire, Düzce'de yaşıyor.
Facebook'u: Sevilay Sevim
Mail Adresi: svlydzc@windowslive.com



Öğrenme yolları ayrı, öğretme yolları aynı… Hep tek, hep sıradan. Oysa ki eğitim verilirken, birçok öğrenme yolu, öğrenme stili, öğretme yöntemi falan fistan anlatılıyor öğretmen adaylarına. İlk derse girişten son dersten çıkana kadar, bir öğretmen tahtada veya kürsüde, başlıyor anlatmaya. Bir adliye salonu edasında, “Yaz kızım”larla isabet ettirilen bir öğretme biçimi.

Değerlendirme yaptığınızda bütün öğrencilerin aynı süreçlerden geçtiğine tanıklık edebilirsiniz. “Birinci dünya savaşının sebepleri bir”, “Doğu Anadolu bölgesinin iklim özellikleri bir” ile devam eden bir eğitim anlayışında öğretmenlerimiz var bizim. Beden eğitimi derslerinde sırayla atılan taklalar, neler katıyor insanlara neler, değil mi? Ya müzik dersinde çalınan flütlere ne demeli?

Bir hocamdan öğrenmiştim, “dağılmadan toplanamazsınız” derdi, dağıtırdı bizi. Hatta bu hoca, ilk geldiğinde bizi öyle bir dağıttı ki, neye uğradığımızı şaşırdık. Düşünün diyor kadın, düşünmeyi unutmuşuz ve pozisyon üniversite son sınıf öğrenciliği. Alfabeyi öğrenince, okumayı sökünce, dört işlemi yapınca işleri bitiyor öğretmenlerin. Sonrasında, ezberlediğiniz kadar yaşıyorsunuz, öğrendiğiniz kadar değil.

İşte; öğrenme ile öğrenememe arasındaki “e”: Ezberleme. Öğrenmenin tanımı, bütün eğitim fakültelerinde, bütün formasyon sertifika programlarında nettir: “Bireyde istendik davranış değişikliği oluşturma süreci”. Bakın, nasıl da ezberlemişim. Sonra da, eğitimciler derler ki, “Eğitim – Öğretim süreci” ve bunun hedefi, bireylerde öğrenme gerçekleştirmektir.

Demem o ki, çok başarılı bir davranış değişikliği oluşturuluyor yeni gençlerde; flütün notaları ezberleniyor, birinci dünya savaşının sebepleri, doğu Anadolu bölgesinin özellikleri ve sınıfın en iyi takla atan öğrencisi olma taktikleri. Bir internet tarayıcısı gibi, sorulanı cevaplamak ve bunu öğretenin istediği doğrultuda yapmak. Bu yüzden, sözel zekanız varsa çalışkan, problem çözme beceriniz varsa tembelsiniz, üzülmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Buralar eskiden hep yorumdu.